Συνέντευξη στις Λένα Κυριακίδη & Αφροδίτη Τζιαντζή από την  ΕΦΣΥΝ για το ζήτημα της κατοικίας

Ολόκληρο το άρθρο εδώ

“……
Ζούμε μαζί: το παράδειγμα της «Co-Hab Athens»

housingnotprofit housingnotprofit.org

Η ομάδα «Co-Hab Athens» ξεκίνησε πριν από έναν χρόνο, με αρχική μαγιά μια ομάδα ανήσυχων αρχιτεκτόνων.

Σκοπός τους η μελέτη και εφαρμογή πρακτικών δομών συλλογικής κατοίκησης, κυρίως μέσα από συνεργατικά εγχειρήματα. Eμπνέονται από πολλά σύγχρονα παραδείγματα: από το δίκτυο Net-hood της Ζυρίχης μέχρι το επιτυχημένο Miethäuser Syndikat στη Γερμανία, έναν κραταιό συνεταιρισμό-ομπρέλα, που σε περίπου 30 χρόνια έχει δημιουργήσει 127 συνεταιριστικά κτιριακά συγκροτήματα.

Η πρόταση της «Co-Hab Athens» εξειδικεύτηκε πρόσφατα σε θεματική ημερίδα στο επιστημονικό συνέδριο του Συλλόγου Αρχιτεκτόνων «Αττική σε Κρίση».

Τρεις αρχιτέκτονες, η Κωνσταντίνα Θεοδώρου, η Δήμητρα Σιατίτσα και ο Στέλιος Μινωτάκης, και ένας κοινωνικός ανθρωπολόγος, ο Αλέξανδρος Παπαγεωργίου, μίλησαν στο «Για Κ.ΑΛ.Ο.» της «Εφ.Συν.», για την πορεία και τα επόμενα βήματα της «Co-Hab»:

«Απευθυνόμαστε στον μέσο Αθηναίο. Kάποιον που δεν έχει χρήματα για μεγάλες επενδύσεις ούτε για ενοίκια, μπορεί να είναι και χρεωμένος. Το πρόβλημα στο εξωτερικό είναι η έλλειψη στέγης, εδώ όμως οι ανάγκες είναι διαφορετικές. Εμείς εδώ μπορεί να έχουμε ένα σπίτι, μισό, ή 1/4, αλλά το χάνουμε» μας λέει η Κωνσταντίνα, εξηγώντας πως διαφορετικές πρωτοβουλίες συναντήθηκαν αρχικά στην περσινή Αρχιτεκτονική Μπιενάλε της Βενετίας, όπου συνέκριναν εμπειρίες από όλη την Ευρώπη.

«Κατ’ αρχάς δεν είναι εργατική κατοικία. Πρόκειται για κάτι στην Ελλάδα που ακόμα δεν υπάρχει», μας εξηγεί ο Στέλιος.

«Επειδή μιλάμε πλέον για την οικονομία του διαμοιρασμού, σίγουρα κάποια στιγμή θα έρθει κι εδώ αυτό το μοντέλο. Οπως έχεις ένα αυτοκίνητο που δεν μπορείς να το συντηρήσεις και μπορείς να έχεις την ιδιοκτησία του με άλλους 3-4, αυτό συμβαίνει στο εξωτερικό. Το ακίνητο έχει διαφορετική λογική, αλλά βλέπουμε ότι δεν μπορούν να συντηρηθούν πια ακίνητα από μεμονωμένους ιδιοκτήτες. Αυτό φαίνεται στις περισσότερες πολυκατοικίες. Πολλές αρχίζουν και καταρρέουν. Ισως είναι μια λύση να βρεθεί ένα μοντέλο συλλογικά. Μπορούμε να χρησιμοποιούμε λιγότερα τετραγωνικά για ατομική κατοίκηση και περισσότερα για κοινόχρηστη».

Το Kraftwerk1-Heizenholz στη Ζυρίχη

Ποιοι άνθρωποι προσεγγίζουν την «Co-HAB Athens»;

Η κατεξοχήν ομάδα ενδιαφέροντος προέρχεται από το 30% των Ελλήνων που δεν έχουν ιδιόκτητη κατοικία ή από ιδιοκτήτες σπιτιών που απειλούνται από ενυπόθηκα δάνεια ή νιώθουν καυτή την ανάσα των πλειστηριασμών:

«Σε μια διερευνητική συζήτηση στην Πρωτοβουλία Κατοίκων Εξαρχείων, θυμάμαι χαρακτηριστικά μια κυρία να λέει “αυτό που με συγκλονίζει είναι οι πλειστηριασμοί, αυτούς πρέπει να σταματήσουμε”. Δεν είναι όμως ο μοναδικός προβληματισμός. Δεν υπάρχει έτοιμο μοντέλο. Είναι μια ανοιχτή συμμετοχική διαδικασία, όπου όλοι εκπαιδευόμαστε με την έννοια του συμπράττω, συζώ, συν-αποφασίζω».

Σε αυτή τη διαδικασία, που σκοπεύει να προσομοιώσει πιλοτικά ένα μοντέλο συλλογικής κατοίκησης ξεκινώντας από τη γειτονιά των Εξαρχείων, δεν έχει χώρο η νοοτροπία της ελεύθερης αγοράς, του κέρδους και της συσσώρευσης:

«Το δόγμα “αφήστε την αγορά να αποφασίσει” είναι συνταγή για καταστροφή» μας λέει ο Στέλιος, παραπέμποντας στις νωπές κοινωνικές τραγωδίες που προκάλεσε το σπάσιμο της φούσκας των ακινήτων, από τις ΗΠΑ ώς την Ισπανία, και στις ανακατατάξεις του real estate στην Αθήνα, την υποβάθμιση από τη μία και το αμφιλεγόμενο «θαύμα» του airbnb από την άλλη. Καιρός να δούμε άλλες λύσεις.

◽ Το συμμετοχικό εργαστήριο για Δομές Συλλογικής Κατοίκησης ξεκινά στις 6 Νοεμβρίου, στον χώρο της Πρωτοβουλίας Κατοίκων Εξαρχείων, Kαλλιδρομίου 50.

Πληροροφορίες θα αναρτηθούν στο cohabathens.com, exarchia.pblogs