CoHab Toolkit

Το πρόβλημα της κατοικίας δεν μπορεί να λυθεί ατομικά, παρά μόνο συλλογικά

Τι είναι η συνεργατική και συνεταιριστική κατοικία; Τι είναι η συλλογική ιδιοκτησία; Με ποιο τρόπο μπορεί να απαντήσει στα σημερινά στεγαστικά προβλήματα; Πώς μπορεί να ξεκινήσει ένα τέτοιο εγχείρημα στην Ελλάδα; Ποιες είναι οι δυσκολίες, αλλά και ποια τα διαθέσιμα εργαλεία; Ποια παραδείγματα του εξωτερικού μπορούν να μας εμπνεύσουν;

Αυτά είναι κάποια από τα ερωτήματα που επιδιώκει να απαντήσει η συλλογή πληροφοριακών κειμένων, οδηγών και διερευνήσεων για τη συνεργατική και συνεταιριστική κατοικία στην Ελλάδα, συμπυκνώνοντας την εμπειρία που έχει αποκτήσει η ομάδα CoHab Athens τα τελευταία έξι χρόνια, μέσα από έρευνα, εργαστήρια, ανοιχτές συζητήσεις, ομάδες εργασίας και επισκέψεις σε συνεργατικά και συνεταιριστικά στεγαστικά εγχειρήματα του εξωτερικού. Στο κείμενο χρησιμοποιούμε τον ευρύτερο όρο “συνεργατική κατοικία” για να συμπεριλάβουμε διαφορετικά μοντέλα συλλογικών στεγαστικών εγχειρημάτων τα οποία δεν βασίζονται απαραίτητα στο συνεταιριστικό δίκαιο. Μας ενδιαφέρουν κατα βάση εγχειρήματα που επιδιώκουν την αποεμπορευματοποίηση της κατοικίας, την δημοκρατική αυτο-διαχείριση και την αλληλεγγύη.

Διευκρινίζουμε ότι η έρευνα αυτή είναι εν εξελίξει, και πολλά από τα επιμέρους ζητήματα, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά την υλοποίηση ενός πρώτου συνεργατικού στεγαστικού εγχειρήματος και στην Ελλάδα, μένουν ακόμη ανοιχτά. Στην πραγματικότητα, δεν διαθέτουμε ακόμα σαφείς απαντήσεις, καθώς δεν υπάρχουν στην Ελλάδα ούτε η προηγούμενη σχετική εμπειρία  ούτε τα διαμορφωμένα εργαλεία για τη θεσμική κατοχύρωση, τη χρηματοδότηση και τη λειτουργία τέτοιου τύπου δημοκρατικών, μη-κερδοσκοπικών και συλλογικών μορφών στέγασης. Όπως έχει δείξει η εμπειρία και από άλλες χώρες όπου ξεκίνησαν εγχειρήματα σε αντίστοιχα αδιαμόρφωτα και αχαρτογράφητα πλαίσια, δεν υπάρχει μόνο μια διαδρομή ή ένας τρόπος, αλλά αυτά διαμορφώνονται μέσα από τη συλλογική προσπάθεια και την ενέργεια ανθρώπων που πιστεύουν ότι μπορούν να τα καταφέρουν από κοινού. 

Υποστηρίζουμε λοιπόν ότι, ακόμη και αν δεν έχουμε τη μαγική συνταγή, η ανάπτυξη συλλογικών-συνεργατικών μορφών κατοικίας ΕΙΝΑΙ ΕΦΙΚΤΗ και στην Ελλάδα.